Geroosterde bietjes met appelstroop + geitenkaas (2024)

Snel naar recept

Mijn zus lust geen worteltjes! He? dit is toch een recept met geroosterde bietjes? Ja klopt, maar ontstaan omdat mijn zus al structureel vanaf haar 6de geen worteltjes eet. Voor eerste kerstdag maak ik het hoofdgerecht en debijgerechten. We vieren het bij mijn zus en naast de worteltjes uit de oven, heb ik dus echt een ander bijgerecht nodig! Geef haar trouwens geen ongelijk, over haar vasthoudendheid.Eens besloten dat je het niet lust, dan is volharding de beste manier om het nooit meer te hoeven eten. Zeg nou zelf, iedereen heeft toch recht op 1 groente die hij of zij echt niet lekker vindt? Het is wel jammer, geroosterde worteltjes zijn namelijkhartstikke lekker. Dat vindt iedereen vast ook van gekarameliseerde witlof! Dat komt er dus bij mij niet in!

Een nieuw bijgerecht dus,voor de kerst. Nou, zeg maar hallo tegen je nieuwe lievelings bietjes recept! What’s not to like.. ? Bietjes lekker lang in de oven met.. appeltjes en….. appelstroop! Oja en geen omkijken naar. En met een beetje sinaasappelzest creëer je zo een kerstwaardig (en natuurlijk niet alleen met kerst he?)gerecht. Je kunt er ook nog een crumble overheen doen van stukjes spek en walnoten.

Geroosterde bietjes met appelstroop + geitenkaas (1)

Leftovers van het workshopweekend

Het is overigens niet helemaal waar… dat van mijn zus en een kerstrecept nodig hebben. Wel voor een groot deel. Het is meer een combinatie van. Marleen duwde me tijdens het opruimen vanonsworkshopweekend (waarin we een heel weekend workshops gaven) een zak met bietjes in mijn handen. ‘Die hoef ik niet hoor!’ en ‘Wat maak ik daar dan van?’ Nou Soep… antwoordde ze en verdween met haar hoofd in een doos serviesgoed. De zak met bietjes verdwenentussen de kommen en textiel. Ik kan van alles soep maken dacht ik nog.

Vaak laat ik de ingrediënten van de workshop te lang liggen, er zijn tig plannen om ze net als onze cursisten ook heel mooi in beeld te brengen. Tijdens zo een workshopwordt je gewoon heel erg enthousiast van alle creativiteit en wil je niets liever dan ook je camera pakken. Meestal komt er toch niets van terecht. Tijdens de workshops niet (dan zijn we druk met cursisten helpen) en er na al helemaal niet. Omdat allerlei werkzaamheden meinhalen. Zo ook met deze bietjes, ze hadden iets te lang tussen het serviesgoed en textiel gelegen. De bietjesbeginnen zelfsalweer blaadjes te vormen. Waarover ik opgetogen aan Marleen mailde: ‘kijk snijbiet!’ En ik keurig terugkreeg: nee dat is bietenblad! Snijbiet is een hele andere plant! Stads meisje denk ik dan (over mezelf).

Geroosterde bietjes met appelstroop + geitenkaas (2)
Geroosterde bietjes met appelstroop + geitenkaas (3)
Geroosterde bietjes met appelstroop + geitenkaas (4)

Geitenfoto’s & de workshop storytelling

Tijdens afgelopen workshop Storytelling had ik heel even een momentje de tijd om wat geitjes op de foto te zetten. De enige foto’s van die dag! Tijdens de workshop maakt iedereen een verhaal met food- en omgevingsfoto’s die elkaar versterken en met elkaar te maken hebben. Marleen en ik geven allerlei leuke tips om daar 1 mooi verhaal van te maken en uiteindelijk maken wij een productie voor de deelnemers. Alsof je in delicious magazine staat met jouw recept en foto’s. Maar het gaat vooral om het oefenen en beelden maken die mooi bij elkaar passen. Leuk voor je blog of instagram account!

Het moet wel even in de oven.. zeg 60 minuten!

Dat die bietjes ruim 60minuten de oven in moesten had ik zelf even niet bedacht. Geeft natuurlijk niets, je schilt de bietjes. Legt ze in een braadslede of ovenschaal. Maakt in een handomdraai de appelstroop vloeibaar en giet die over de bietjes. Niets aan natuurlijk. En dan dus wachten… om precies te zijn 65 minuten. Omdat ik ongeveer elke 10 minuten met mijn hoofd in de oven hing om de bietjes te checken weet ik zeker dat ze dan goed zijn… mijn oven dan he? Elke oven is anders, dus de laatste 10 minuutjes moet je zelf even af en toe de bietjes checken.

Combineer met draadjesvlees of wild..

Ik vond de geitenfoto’s teleuk om niet te gebruiken. En de geitenkaas is in dit recept nogalbelangrijk, het zorgt voor de balans van het zoete en zoute. Het is geen laf bijgerecht (nou maak ik niet echt laffe gerechten want ik houd nou eenmaal van flinke smaken) en past daarom ook goed bij een ander gerecht wat een intense smaak heeft. Zoiets als stoofvlees bijvoorbeeld, of wild..

Geroosterde bietjes met appelstroop + geitenkaas (6)

20 december 2016

doorMarianne Snel

Categorie Herfst Winter

Portie

voor 4 personen

Voorbereidingstijd

10 minuten

Kooktijd

1 uur, 5 minuten

Totale tijd

1 uur, 5 minuten

Geroosterde bietjes met appelstroop + geitenkaas (7)

Ingrediënten

  • 8 bietjes, geschild in parten gesneden
  • 2 appels, geschild in parten gesneden
  • 2 flinke eetl appelstroop (ik gebruik die met kaneel en rozijnen)
  • 50ml water
  • 1 eetl rode wijnazijn (ik gebruikte een sangiovese wijnazijn)
  • Peper en zout naar smaak
  • 4 takjes verse tijm
  • 1 sinaasappel, rasp van de schil
  • 100 gram geitenkaas
  • Eventueel 5 plakjes ontbijtspek om een crumble te maken

Instructies

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden.
  2. Schil de bietjes en de appels en snijdt ze in gelijke parten. Hoe dunner je ze snijdt hoe sneller ze klaar zijn. Mijn parten waren ongeveer 1,5cm dik. Doe ze samen in een braadslede of een ovenschaal.
  3. Maak, in een steelpannetje, de appelstroop losser met het water. Gebruik een garde om de stukjes stroop weer glad te kloppen. Voeg de rode wijnazijn toe. En klop tot alles goed gemengd is. Breng op smaak met peper uit de molen en zout.
  4. Giet het mengsel over de bietjes en appelpartjes. Schep ze even om. Verdeel wat takjes verse tijm over de bietjes en ze de braadslede in de oven.
  5. Schep wanneer de bietjes een half uurtje in de oven staan, ze een keertje om. Na 65 minuten waren mijn bietjes gaar. Ze zijn dan nog steeds stevig, je kunt er wel gemakkelijk in prikken en smaken heerlijk naar de appelstroop.
  6. Rasp de schil van 1 sinaasappel over de bietjes. En verbrokkel er wat geitenkaas er over. Je kunt de bietjes in een mooie schaal serveren. Of iedereen een individueel schaaltje geven. Om het gerecht nog meer aan te kleden zou je wat spek uit kunnen bakken in een droge koekenpan. Laat even uitlekken op keukenpapier en verkruimel het over de bietjes.
  7. De hoeveelheid is voor 4 personen wanneer het een bijgerecht is en je meerdere gangen serveert. Wanneer het je hoofdgerecht is, dan is het voldoende voor 2 personen met wat boerenbrood.

Tags

bietjes,

comfort food,

geitenkaas,

groenten

  • Saved: Herfst, Winter
  • Tagged: bietjes, comfort food, geitenkaas, groenten
Geroosterde bietjes met appelstroop + geitenkaas (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Jeremiah Abshire

Last Updated:

Views: 6364

Rating: 4.3 / 5 (54 voted)

Reviews: 93% of readers found this page helpful

Author information

Name: Jeremiah Abshire

Birthday: 1993-09-14

Address: Apt. 425 92748 Jannie Centers, Port Nikitaville, VT 82110

Phone: +8096210939894

Job: Lead Healthcare Manager

Hobby: Watching movies, Watching movies, Knapping, LARPing, Coffee roasting, Lacemaking, Gaming

Introduction: My name is Jeremiah Abshire, I am a outstanding, kind, clever, hilarious, curious, hilarious, outstanding person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.