Groente stomen recept: snel, gezond & heerlijk! - Made by Ellen (2024)

By Ellen 3 Reacties

Groente stomen recept: snel, gezond & heerlijk!

Groente stomen recept: snel, gezond & heerlijk! - Made by Ellen (1)

Groente stomen – of je je eten nou in een stoompan, stoomoven of stoommandje stoomt. Het stomen van je eten is naast dat het super gezond is vooral ook heel erg snel, makkelijk en erg lekker! Vaak krijg ik de vraag maar hoe dan? Het leuke van eten stomen is dat iedereen het kan en dat je echt geen dure stoomoven of stoompan nodig hebt. Zelf gebruik ik sinds mijn studententijd al stoommandjes, deze koop je voor slechts een paar euro bij een Aziatische toko, en deze voldoen nog steeds.

Met dit heerlijke gestoomde groente recept wilt ik je heel graag laten zien hoe makkelijk en lekker deze manier van koken kan zijn. Zelf eet ik dit gerecht graag voor de lunch of gebruik ik het als voorgerecht maar eigenlijk ook als bijgerecht. Ook heerlijk bij een stukje vlees of vis zoals de gestoomde zalm bijvoorbeeld.

Omdat ik graag veel groenten stoom gebruik ik voor dit recept een grote stoommand. In dit recept ga ik uit van 2 personen voor een lunch of voor 4 personen als bijgerecht.

En de groenten die ik voor dit recept gebruik is slechts een indicatie. Heel veel soorten groenten zijn namelijk heerlijk om te stomen. Gebruik dus gewoon wat jezelf het lekkerst vindt. Maar je zal verrast zijn met hoeveel soorten verschillende groenten je kunt stomen.

Enne…… dit is een geweldig recept om je groentelade mee leeg te maken. Je vindt van dit recept hier een instructie video.

Recept groente stomen

Voor 4 personen – voorbereidingstijd:5 minuten – stoomtijd:12 minuten

Groente stomen recept: snel, gezond & heerlijk!

Print

Voorbereiding

Totale tijd

Auteur: Ellen

Aantal personen: 4

Ingredienten

 • Ingrediënten
 • Een mix van groenten zoals 1 paprika, 2 witlof, 2 handjes champignons, handje wortelen, 1 courgette, 1 aubergine, 2 stengels bosui
 • 5 eetlepels sesamzaaadjes
 • 1 bosui stengel, in dunne reepjes gesneden
 • 3 eetlepels verse koriander
 • 1 teentje knoflook, fijngehakt
 • 1 eetlepel sesamolie
 • 2 eetlepels vergin olijfolie
 • 1 eetlepel oestersaus
 • 1 eetlepel rijstazijn
 • 2 eetlepels sojasaus
 • Peper en zout uit de molen

Instructies

 1. Zet een wok of pan met een goede bodem water op het vuur.
 2. Plaats het stoommandje er bovenop en laat het water aan de kook komen.
 3. Wanneer het water kookt zet je het vuur tijdelijk op de kleinste stand.
 4. Maak de groenten schoon en snijd deze in partjes en/of plakken.
 5. Leg de stevigste en meest harde stukken groenten zoals broccoli, bloemkool, bleekselderij, wortel in het stoommandje en plaats de deksel erop.
 6. Zet het vuur nu hoger zodat het water goed kankoken. Houd daarbij ten allen tijden in de gaten dat er voldoende water in de pan zit zodat het niet kan gaan droog koken.
 7. Na ongeveer 5 minuten leg je ook de andere groenten zoals de champignons, witlof, bosui, bosui, paprika, courgette en aubergine in het mandje en doe je de deksel er weer op.
 8. Laat nog voor ongeveer 6 a 7 minuten stomen, totdat de groenten gaar zijn en beetgaar aanvoelen. Let op dat de groenten nog wel een bite hebben.
 9. In de tussentijd rooster je de sesam zaadjes in een droge pan en maak je de dressing.
 10. Hak de koriander fijn en snijd de bous ui in reepjes.
 11. Doe deze samen met de fijngehakte knoflook, olijfolie, sesamolie, rijstazijn, sojasaus en oestersaus in een kommetje en breng op smaak met peper en eventueel een klein beetje zout. Roer alles door elkaar.
 12. Wanneer de groenten gaat zijn serveer je deze in het stoommandje of op een grote schaal. Serveer de geroosterde sesam zaadjes en de dressing apart zodat iedereen zelf kan bepalen hoeveel hij/zij wilt gebruiken.
 13. Enjoy!

TIPS

Vooraf groente stomen?Je kan de gestoomde groenten ook meenemen in een lunchbox. Doe de dressing en sesam zaadjes apart en doe dit pas vlak voor je gaat eten er overheen.

Houd je niet zo heel erg van knoflook? Overweeg dan om een half teentje knoflook te gebruiken voor de dressing.

Snijden van de groenten: paprika snijd ik in lange partjes, champignons halveer ik, witlof snijd ik in lange partjes, bos ui halveer ik 1x in de lengte, wortelen halveer ik 1x in de lengte, courgette en aubergine snijd ik in plakjes, broccoli en bloemkool snijd ik kleine roosjes van.

Bekijk ook eens de gestoomde savooikool.

Heb je dit recept gemaakt? Laat me weten hoe het gegaan is. Ik ben benieuwd! Meepraten op Facebook kan ook;-)

print

Gerelateerde posts:

Tomatentapenade met rucolaBeef rendang uit de snelkookpanpizzadeeg maken is écht heel makkelijkGekookte mais met pasta, rucola en chorizoworstjes

284 Shares

Groente stomen recept: snel, gezond & heerlijk! - Made by Ellen (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Carmelo Roob

Last Updated:

Views: 6306

Rating: 4.4 / 5 (65 voted)

Reviews: 80% of readers found this page helpful

Author information

Name: Carmelo Roob

Birthday: 1995-01-09

Address: Apt. 915 481 Sipes Cliff, New Gonzalobury, CO 80176

Phone: +6773780339780

Job: Sales Executive

Hobby: Gaming, Jogging, Rugby, Video gaming, Handball, Ice skating, Web surfing

Introduction: My name is Carmelo Roob, I am a modern, handsome, delightful, comfortable, attractive, vast, good person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.