Maak stap voor stap jouw beste Thaise Groene Curry ooit! (2024)

Snel naar recept

1 blik op de ingrediëntenlijst van een Aziatisch recept en je denkt: Huh? Waar koop ik dat? Moet ik dat echt allemaal in huis halen? Yep, gewoon doen.. Je zult zien, je gaat het hartstikke vaak gebruiken want na deze groene curry ben je om!

De Italiaanse en de Franse keuken die ken jij onderhand vast ook wel. Natuurlijk is het altijd leuk om een nieuw recept te proberen, maar echt spannend? Wanneer ik Aziatisch ga koken heb ik altijd een recept nodig. Zelf zomaar een saus maken zoals ik voor een Italiaans pasta doe, dat vind ik ook nog wat eng! Ook al waag ik me nog niet aan het bedenken van een Aziatisch recept, ik help je graag starten. Omdat ik deze groene curry al zo vaak heb gemaakt is het bij ons thuis zelfs een klassieker geworden.

En dit recept? Dat is van Bill Granger, in hem heb ik een rotsvast vertrouwen!

Wat weet Bill er nou eigenlijk van?

Tja die Bill! Op de een of andere manier lukken al zijn recepten ook gewoon in mijn keuken. Wat fijn is wanneer je, net als ik, op een ietwat onbekende keuken stort. En daar heeft hij ook nog eens een stel geweldige recepten over geschreven. Bill’s liefde voor de Aziatische keuken kreeg hij al op jonge leeftijd toen hij regelmatig bij zijn beste (Chinese) vriendje thuis bij het avondeten aanschoof. Jaren later schrijft Bill het kookboek “Asian Basics”, een echte aanrader voor de beginnende Azië koker! (ach wat! Natuurlijk ook voor de ervaren Azië koker). (Nieuwsgierig? Bekijk dan hier het boek: Bill’s Asian Basics)

Wat is een curry eigenlijk?

Een curry is een eenpansgerecht. Thaise curry’s en curry’s uit India zijn wereldberoemd. Ze verschillen in specerijen en verse ingrediënten. Maar de werkwijze is hetzelfde. Om een curry te maken warm je een curry pasta in de hete olie. Daarna voeg je er water of kokosmelk aan toe samen met groenten, vlees of vis. Die currypasta wordt gemaakt van onder andere specerijen, uien, gember en peper. Zie je dat klinkt toch super makkelijk?

Een complexe en geraffineerde groene curry puree…

oh ja had ik dat al gezegd? Die puree maak je gewoon zelf. Wel zo leuk! Begin eerst met het roosteren van de specerijen in een koekenpan. Het zorgt er voor dat er een extra smaakje wordt toegevoegd aan de natuurlijke smaak van de specerijen. Hoe meer smaken hoe lekkerder je curry wordt.

Wist je dat wanneer korianderzaad gebroken of geplet wordt het een goed bindmiddel is? Zoals je ook wel eens bloem of bijvoorbeeld aardappel gebruikt om een saus of soep te binden of dikker te maken. Zo werkt het gebroken korianderzaad ook. Dus in de vijzel of keukenmachine er mee!

De bedoeling van al die specerijen is om hun specifieke smaak af te geven aan het gerecht, en je helpt ze een handje door ze te breken of te malen, hoe fijner gebroken/ gemaald hoe meer smaak er vrijkomt. Wanneer je tijd hebt is het gebruiken van een vijzel het beste. Tijdens het kapot wrijven in een vijzel komt er minder zuurstof bij de specerijen dan bij een keukenmachine en die zuurstof laat de smaak vervliegen. Wanneer geen tijd voor de vijzelmethode hebt, hopsakiedee gewoon die keukenmachine aan. Dat doe ik ook! En dan krijg je ook een hele lekkere curry pasta.

Na het roosteren en malen/kapot wrijven bak je de pasta in hete olie tot dat het meeste vocht verdampt is. De vaste stoffen zijn nu super geconcentreerd. Nu ontstaan er opnieuw extra smaken. In de olie krijgen de verschillende specerijen namelijk de kans om met elkaar te gaan reageren. Waardoor de smaak van je curry complexer wordt (lees: lekkerder!)

Ook enthousiast en toch van het gemak…?

De pasta kun je prima in een potje bewaren. Voor als je een weekje later dezelfde curry nog een keer wilt maken. Bewaar hem in een goed afgesloten en schoon weckpotje.

Nou dat was zo moeilijk nog niet. Hoe je alle andere ingrediënten toevoegt lees je in het onderstaande recept!

Oja en Bill heeft nog een fijne tip:“Welke wok je ook gebruikt, klein of groot, anti-aanbak of semi-professioneel? Zorg dat hij loei heet is voordat je begint!”Bron quote: www.independent.co.uk

Maak stap voor stap jouw beste Thaise Groene Curry ooit! 12 september 2015 doorMarianne Snel Categorie Pasta Portie 2 personen Voorbereidingstijd 10 minuten Kooktijd 20 minuten Ingrediënten Voor de currypasta 1/2 tl witte peperkorrels 1/2 tl korianderzaad 1/4 tl komijnzaad 1/2 tl zeezout 1/2 tl geelwortelpoeder (kurkuma) 3 tenen knoflook, fijn gehakt 1 rode ui, fijn gehakt 1 eetl koriander steeltjes, fijn gehakt 1,5cm verse gemberwortel, geschild en fijn gehakt 2 groene chili pepers, zonder zaadjes en fijn gehakt 1 eetl neutraal smakende olie Overige ingrediënten Groene Curry 1/2 eetl neutraal smakende olie de groene currypasta 75ml kippenbouillon of water 125ml kokosmelk 1 ansjovisfilet, fijngehakt 2 gedroogde citroenblaadjes (kun je in de toko kopen of bij een goed gesorteerde supermarkt) 250 gr kipfilet, in stukjes 100 gr kousenband of sperziebonen handvol mini mais (uit blik of vers) 200 gr aubergine in blokjes 1/2 eetl kristalsuiker 1 eetl vissaus 1/2 eetl limoensap handvol basilicum blaadjes handvol koriander blaadjes eventueel 1 groene peper, in ringetjes zonder de zaadjes Instructies Maak eerst de currypasta door de peperkorrels, koriander en het komijnzaad in een kleine koekenpan te roosteren. Dit doe je in 1-2 minuten tot ze gaan geuren. Doe dan alle ingrediënten voor de currypasta: zout, geelwortelpoeder, knoflook, rode ui, koriander, gember, pepers, olie en de geroosterde specerijen in een keukenmachine en maal ze tot een fijne puree. Maak nu de groene curry. Verhit een pan op hoog vuur (wok of koekenpan), doe de olie er in en bak de currypasta voor 2 minuten tot dat hij geurt. Voeg de kokosmelk, de bouillon, ansjovis en citroenblaadjes toe en laat de saus op halfhoog tot laag vuur 5 minuten pruttelen. Doe de kip er bij en laat nog een keer 5 minuten pruttelen. Roer de kousenband, mais, aubergine, suiker, vissaus en limoensap er door en laat wederom 5 minuten zachtjes koken. Of tot je de kousenband zacht genoeg vindt. Bestrooi de curry met de verse basilicum en korianderblaadjes en groene peper en serveer met jasmijn rijst. TagsAziatisch,Bill Granger

  • Saved: Pasta
  • Tagged: Aziatisch, Bill Granger
Maak stap voor stap jouw beste Thaise Groene Curry ooit! (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Nathanial Hackett

Last Updated:

Views: 6320

Rating: 4.1 / 5 (72 voted)

Reviews: 87% of readers found this page helpful

Author information

Name: Nathanial Hackett

Birthday: 1997-10-09

Address: Apt. 935 264 Abshire Canyon, South Nerissachester, NM 01800

Phone: +9752624861224

Job: Forward Technology Assistant

Hobby: Listening to music, Shopping, Vacation, Baton twirling, Flower arranging, Blacksmithing, Do it yourself

Introduction: My name is Nathanial Hackett, I am a lovely, curious, smiling, lively, thoughtful, courageous, lively person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.