Moss: Åpne flammer fra tak på boligblokk – ber naboer lukke vinduer (2024)

I går 10:49

Håkon Kvam Lyngstad

Moss: Åpne flammer fra tak på boligblokk – ber naboer lukke vinduer

Politiet fikk torsdag formiddag melding om åpne flammer fra taket av en boligblokk i Moss.

– Det er mange leiligheter i blokken. Skal brenne på taket. Ukjent omfang, sier operasjonsleder Ronny Hellerud Samuelsen i Øst politidistrikt.

Naboer i området Værlebakken får en klar oppfordring fra politiet:

– Hus i nærheten bør lukke vinduene.

Etter en halvtime kunne politiet melde at brannvesenet hadde kontroll på brannen.

12:56

Lars Joakim Skarvøy

Moss: Åpne flammer fra tak på boligblokk – ber naboer lukke vinduer (1)

Barneombudet: Vil ikke si om hun er Ap-medlem

Nyutnevnt barneombud Mina Gerhardsen nekter å svare på spørsmål fra TV 2 om hun er medlem av Arbeiderpartiet.

– Det er et litt personlig spørsmål, er det ikke? Så det vil jeg ikke svare på.

– Du vil ikke svare på om du er medlem av partiet som sitter i regjeringen som nettopp har utnevnt deg?

– Nei, sier Gerhardsen.

Gerhardsen er datter av Aps tidligere byrådsleder i Oslo, Rune Gerhardsen, og dermed barnebarn av tidligere Ap-leder og statsminister Einar Gerhardsen.

Fra 2005-2009 var hun politisk rådgiver for statsminister Jens Stoltenberg (Ap), fra 2009-2012 statssekretær ved Statsministerens kontor for Stoltenberg og deretter statssekretær for kulturminister Hadia Tajik (Ap) frem til valget i 2013.

12:41

NTB &Håkon Kvam Lyngstad

Til høsten starter arbeidet med det som blir historiens første animerte samiske langfilm – og som får premiere i 2026.

«Kunnskapens skog / Daajroen boelte» er en svensk-norsk samproduksjon der det meste av animasjonen skal gjøres i Tromsø av produksjonsselskapet Krystallplaneten.

Regi og manus er ved Oskar Östergren Njajta i svenske Bautafilm , som er hovedprodusent. Norsk filminstitutt ga filmen tre millioner kroner i produksjonstilskudd etter vedtaksmøte denne uken.

«Kunnskapens skog / Daajroen boelte» baserer seg på samisk eventyrtradisjon og handler om mot og rettferdighet når søsknene Anta og Bräjta må redde verden fra to sleipe skurker. Det tar dem til den parallelle verdenen Saajve, hvor de må kjempe både mot Kråka og kjempen Stalloe for å redde Kunnskapens skog.

– Tegningene og fargebruken er tiltalende, poetiske og tidløse, noe som vil bidra til at den kan vises i mange år fremover, skriver Nina M. Barbosa Blad, filmkonsulent for fiksjon ved Filminstituttet, om animasjonsfilmen – som har et totalbudsjett på 22,8 millioner kroner.

Norsk filminstitutt tildelte i alt 16,4 millioner kroner i produksjonstilskudd denne uken, fordelt på tre dramaserier for NRK («The Huggingtons», «Ølhunden Berit», «Requiem for Selina»), to spillefilmer som er samproduksjoner («Kunnskapens skog», «The Dance Club») og en dokumentar («America's Veterans»).

12:27

NTB &Jørgen Bae Nesset

Moss: Åpne flammer fra tak på boligblokk – ber naboer lukke vinduer (3)

Fransk estimat: Russland har mistet 150.000 soldater i Ukraina-krigen

Frankrike anslår at 150.000 russiske soldater er drept i krigen mot Ukraina, sier utenriksminister Stéphane Séjourné.

Totalt anslår han at de russiske tapstallene, inkludert sårede, til sammen er på 500.000 etter drøye to år med krig.

– Europa og dets partnere vil forbli samlet og bestemt så lenge det er nødvendig. Russlands militære fiasko er allerede åpenbar, sier han i et intervju med den uavhengige russiske avisa Novaja Gazeta Europe.

– Alt dette for hva? Dette kan oppsummeres i to ord: for ingenting, legger Séjourné til.

Russland har ikke oppgitt tapstall i krigen. Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj hevdet i februar at 180.000 russiske styrker var drept i krigen. Britiske myndigheter anslår at rundt 450.000 russere har blitt drept eller såret i krigen.

Novaja Gazeta Europa ble grunnlagt av eksiljournalister fra Novaja Gazeta, Russlands fremste uavhengige nettavis, kort tid etter at Russland invaderte Ukraina. Novaja Gazetas sjefredaktør Dmitrij Muratov mottok i 2021 Nobels fredspris sammen med den filippinske journalisten Maria Ressa.

12:19

NTB &Håkon Kvam Lyngstad

Moss: Åpne flammer fra tak på boligblokk – ber naboer lukke vinduer (4)

Paven avslører hobby: – Noe av det jeg savner mest

Pave Frans sier han savner tiden hvor han kunne reise med tog. Nå for tiden forlater den aldrende paven sjeldent Vatikanet.

– Jeg har alltid likt å reise med kollektivtransport. Det er en måte å være blant vanlige folk på, føle deres varme og deres bekymringer, sier den 87 år gamle paven i et intervju med Freccia, et månedlig magasin som gis ut på italienske tog.

Den argentinske geistlige forteller at han som ung gutt reiste med toget hver dag, mellom distriktene Flores og Floresta i Buenos Aires.

– I dag er det noe av det jeg savner mest, sier Paven.

Pave Frans har dårlig helse, sitter ofte i rullestol og forlater sjeldent Vatikanet. Han reiser ofte til avtaler i Roma i bil, men i forrige uke reiste han til Venezia med helikopter.

For lengre reiser har han ofte benyttet seg av et eget fly som opereres av det italienske selskapet ITA. Paven er også kjent for å bli kjørt rundt Petersplassen i åpen bil.

12:06

NTB &Jørgen Bae Nesset

Moss: Åpne flammer fra tak på boligblokk – ber naboer lukke vinduer (5)

Regjeringen vil forby ekteskap mellom nære slektninger

Regjeringen la fredag fram et lovforslag om å forby ekteskap mellom nære slektninger som søskenbarn, tanter, onkler, nevø og niese.

Barne- og familiedepartementet foreslår å endre ekteskapsloven om forbud mot ekteskap mellom nære slektninger. Forslaget følger opp et anmodningsvedtak fra 3. november 2020 der Stortinget ba regjeringen om å legge fram et lovforslag som forbyr søskenbarnekteskap.

Formålet med forbudet er primært å motvirke helseskader hos barn. Det er for øvrig et politisk mål å motvirke tvangsekteskap og negativ sosial kontroll, understreker departementet, som legger til grunn at forbudet vil kunne bidra til nettopp dette.

– Biologiske slektskap mellom henholdsvis en tante eller onkel som den ene parten og en nevø eller niese som den andre parten, er et nærere slektskap enn søskenbarn. Departementet foreslår derfor at denne gruppen også skal omfattes av forbudet, heter det i en pressemelding fra departementet.

For å hindre omgåelse av forbudet, foreslås det at ekteskap inngått mellom søskenbarn etter utenlandsk rett ikke skal anses som gyldig dersom minst en av partene var norsk statsborger eller fast bosatt i Norge på vigselstidspunktet. Forbudet vil ikke omfatte ekteskap som tidligere er inngått i utlandet av personer som ikke var norske borgere eller bosatt i Norge da de giftet seg.

11:52

Jørgen Bae Nesset

Moss: Åpne flammer fra tak på boligblokk – ber naboer lukke vinduer (6)

Politiet rykker inn på universitet i Paris for å fjerne propalestinske demonstranter

Politiet har rykket inn til universitetet Sciences Po i Paris fredag ettermiddag for å fjerne flere propalestinske demonstranter som har okkupert skolen siden torsdag.

En student har sagt til pressen at rundt 50 studenter var i skolebygget, skriver Le Figaro. Hovedbygningen til universitetet ble stengt fredag morgen som følge av demonstrantene.

11:41

NTB &Jørgen Bae Nesset

Kinesisk månerakett på vei

Den kinesiske månesonden Chang'e-6 er skutt opp fra romsenteret Wenchang på øya Hainan sør i Kina.

Etter planen skal den avanserte sonden hente stein- og jordprøver fra den siden av månen som vender vekk fra jorda.

11:31

Margrethe Håland Solheim

Moss: Åpne flammer fra tak på boligblokk – ber naboer lukke vinduer (7)

Mina Gerhardsen er nytt barneombud

Den tidligere Ap-politikeren Mina Gerhardsen blir barneombud etter Inga Bejer Engh.

Gerhardsen (48) kommer fra stillingen som leder i Nasjonalforeningen for folkehelse. Tidligere har hun både vært politisk rådgiver og statssekretær ved Statsministerens kontor, jobbet som kommunikasjonsdirektør i Norad, samt vært aktiv politiker for Arbeiderpartiet.

Gerhardsen er barnebarn av Einar Gerhardsen, og har selv to barn.

De siste seks årene er det Inga Bejer Engh som har vært barneombud.

11:20

Jørgen Bae Nesset

Moss: Åpne flammer fra tak på boligblokk – ber naboer lukke vinduer (8)

Simen Velle retter feilopplysning – politiet innrømmer feil

FpU-leder Simen Velle (23) kommer fredag med en rettelse i saken om hans narkodom. Velle har blitt gjort oppmerksom på en ting som han har sagt feil i forbindelse med saken, skriver han på Facebook.

– I rettsdokumentene står det at jeg og mine kompiser ble tatt i 2018, men jeg har etter å ha gått gjennom sakspapirene for første gang sett en annen dato, nøyaktig ett år senere i 2019, skriver han.

Han var altså ikke 17 år, men 18 år og myndig da det skjedde, påpeker Velle.

– I tiden fra pappa ble syk til jeg ble tatt var jeg langt nede, og jeg har ikke særlig mange minner fra den tiden. Som jeg har sat før var jeg ikke frisk i det hele tatt, og slet med større ting enn å huske datoer, skriver han videre.

Velle mener det mest sannsynlig har blitt gjort en feil i etterforskningen fra poliet som forårsaket at det sto forskjellige årstall i sakspapirene og rettsdokumentene.

Politiet innrømmer overfor Dagbladet at de har gjort feil i saken.

Politiet skriver til avisen at det ble registrert galt årstall for gjerningstidspunktet da anmeldelsen mot Velle ble opprettet, og at dette fik følgefeil gjennom hele saken og frem til dommen ble avsagt. De skriver at det er sterkt beklagelig, men at det ikke vil få konsekvenser, ettersom dommen er rettskraftig.

Av dommen fremgår det at retten så på hans unge alder og hans tilståelse som formildene. I tillegg så retten på det som formildende at det hadde gått lang tid siden lovbruddet. Det førte til at han ikke måtte sone straffen i fengsel.

To av de tre formildende hensynene retten tok, var imidlertid feil. Velle ble tatt for oppbevaring av cannabis i 2019, ikke 2018. På dette tidspunktet var han altså over 18 år, skriver NRK.

Velle har tidligere delt at han ble tatt med 1 gram cannabis og 0,2 gram kokain, før han og to kompiser ble tatt for oppbevaring av cirka 100 gram marihuana. Forholdene førte til et forelegg og en 30 dagers fengsel.

10:46

Håkon Kvam Lyngstad

Trafikkulykke i Overhalla: Elektrisk rullestol havnet opp ned

Politiet i Trøndelag melder fredag om en trafikkulykke i Overhalla.

– Kjøretøyet har havnet opp ned, og fører er fastklemt, sa politiet klokken 10.45.

Senere forteller politiet at det er en elrullestol som har veltet, og at føreren ble sittende fast under.

I en tidligere versjon av denne meldingen skrev TV 2 at det var en bil som har veltet. Det stemmer ikke. Det riktige er at det var en elrullestol. Feilen ble rettet 3.05.2024 klokken 12.45.

Tips, bilder eller video?

Tips TV 2

Har du tips, bilder eller video om saken?

Moss: Åpne flammer fra tak på boligblokk – ber naboer lukke vinduer (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Amb. Frankie Simonis

Last Updated:

Views: 6168

Rating: 4.6 / 5 (76 voted)

Reviews: 91% of readers found this page helpful

Author information

Name: Amb. Frankie Simonis

Birthday: 1998-02-19

Address: 64841 Delmar Isle, North Wiley, OR 74073

Phone: +17844167847676

Job: Forward IT Agent

Hobby: LARPing, Kitesurfing, Sewing, Digital arts, Sand art, Gardening, Dance

Introduction: My name is Amb. Frankie Simonis, I am a hilarious, enchanting, energetic, cooperative, innocent, cute, joyous person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.